dimecres, 7 de setembre de 2016

Vietnam

Vietnam és el gran desconegut, un país que pràcticament tothom n'ha sentit a parlar bé, però que té molt a descobrir. Malauradament encara es relaciona Vietnam amb la guerra, i encara que és relativament recent, l'esforç que els vietnamites estan fent per obrir-se al món és digne d'admiració. I més tenint en compte que encara hi ha un govern comunista que fins fa alguns anys ha mantingut als turistes allunyats a base de traves burocràtiques per a visitar el país.

Destacable per sobre de tot és la incomparable bellesa dels seus paisatges, des del nord amb la badia de Halong fins al sud amb el delta del Mekong, i tot entrellaçat amb el mosaic verd que formen els arrossars plens de treballadors amb el típic barret cònic amb el qual tenim al cap als vietnamites.
Geogràficament té una llargada de costa de 3.451 km, plena de platges verges i de racons que comencen a ser explotats per alguns empresaris turístics espavilats. Al nord hi trobem les muntanyes, com si fóssim a la Suïssa asiàtica, amb bucòlics paisatges de colors verds i poblats per diferents ètnies prop de la frontera amb Xina. A Vietnam viuen 80 milions de persones, que majoritàriament es concentren a les dues ciutats principals del país: Hanoi i Ho Chi Mihn.

A Vietnam es parla el vietnamita, un idioma asiàtic que als no familiaritzats ens pot semblar que té certes similituds amb el xinès o laosià. Diferència important és que utilitza un alfabet fonètic basat en l'escriptura llatina. Aquesta característica diferenciadora va ser introduida pel missioner francès Alexandre de Rodas al 1627. De totes maneres, no tinguem esperances doncs no s'entén res de res quan parlen ni quan es llegeix cap text. Majoritàriament els vietnamites tampoc parlen anglès, i si ho fan, és amb tantes dificultats que se'ls entén ben poc. Al sud acostumen també a parlar una mica de francès, però no ens va semblar que estigués estès aquest ús.